Megjelent Dr. Szabadíts Ödön: Acélok, öntöttvasak című könyve

 

Dr. Szabadíts Ödön: Acélok, öntöttvasak

 

Az "Acélok, öntöttvasak" kiadvány összefoglalja az acélok és öntöttvasak legújabb MSZ EN szerinti adatainak olyan kivonatát, amelyek nélkülözhetetlenek a tervezők, a gyártók, az egyetemi hallgatók, műszaki főiskolák és szakközépiskolák számára.

A szabványokból az egyes anyagok vegyi összetétele, mechanikai tulajdonságai, hőkezelési adatai kerültek a könyvbe, kiegészítve felhasználási területeikkel is. Továbbá bekerült a kiadványba valamennyi acélcsoportról egy rövid összefoglalás is, amely a felhasználó szempontjai szerint ismerteti az acélok fő jellemzőit. Minden anyagcsoport tartalmaz egy összehasonlító táblázatot is, amelyben a korábbi nemzetközi szabványos jelölések, és az érvényes EN-jelölések szerepelnek.

Ezen kívül a kiadvány ismerteti az MSZ EN acéljelölési rendszer felépítését is, hogy a felhasználók megismerjék az acélok jelének és számjelének értelmét, és eligazodjanak az új jelölések között.

A könyvbe bekerült néhány nagyobb cég terméke is, amelyek nem EN szabványok, hanem gyári szabványok. de Magyarországon is forgalomban vannak.

A hegesztőanyagokat gyártó és forgalmazó cégek által anyagcsoportonként ajánlott hegesztőhuzalokat és –pálcákat, valamint a javasolt védőgázokat is tartalmazza a könyv.

A kiadványban megtalálhatók a különböző öntöttvasak jellemzői is.

Az „Acélok, öntöttvasak” egyik fejezete összefoglalja a mechanikai anyagvizsgálati jellemzők definícióit, mérőszámait is (folyáshatár, szakítószilárdság, rugalmassági modulus, képlékenységi jellemzők, keménységek, ütőmunka, kúszáshatár, kúszási szilárdság); összefoglalja táblázatosan a keménységmérő eljárásokat, és a keménységek átszámító táblázatai is megvannak a kiadványban.

A műszaki hirdetések hasznos ismereteket közölnek (pl. a köszörűanyagok jelölései, felhasználási területeik; korrózióálló anyagok; szerszámacélok stb.).

 

A könyv B5 méretű, 312 oldal terjedelmű, négyszínnyomású, fóliázott kartonborítóval 2005. decemberében jelent meg.

Kapható: A Magyar Szabványügyi Testület szabványboltjában. Budapest, IX. Üllői út 25., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Jegyzetboltjában. Budapest, XI., Goldmann György tér, V2 épület.

 

 

 

backlap elejére homehomenyitólap backvissza forwardelőre
Explorer 5+, Netscape 6+, vagy Mozilla 1.2.1+ böngésző javasolt. E-mailMMA E-mail   GLobeGlobeMaster