Mérnöki Ajánlások

 

Dr. Till Gabriella főorvosnő visszaemlékezései és javaslatai az "50 év a BME Szakorvosi Rendelőintézetében" című cikkében. A hallgatók testi-lelki egészsége meghatározó lehet a nemzetgazdaság fejlődésében. A cikk itt található.A hazai szakképzés aktuális helyzete és fejlesztésének irányai témakörben a Mérnökakadémia az alábbi javaslatot küldte el az Emberi Erőforrások Minisztériumába:
A Magyar Mérnökakadémia Gyulán megtartott, kibővített – 2012. szeptember 21-i – Elnökségi ülésén megtárgyalta a hazai szakképzés aktuális helyzetét és javaslatokat fogalmazott meg a témával összefüggő fejlesztési irányokra vonatkozóan.

A Magyar Mérnökakadémia (MMA) a szakképzés jelenlegi helyzetének aktuális kérdéseivel foglalkozva, elsősorban azoknak a területeknek a fejlesztéséhez teszi meg alábbi javaslatait, amelyek illetékességi hatáskörébe tartoznak. Ezek elsősorban műszaki, informatikai és mezőgazdasági területekhez kötődnek.

Néhány jelenlegi probléma:
Az új tudományos eredmények képzésekbe való beintegrálása nem történik meg időben, és emiatt a képzésekből kikerülők nem rendelkeznek naprakész elméleti és gyakorlati ismeretekkel.

Sok esetben a képzés szakiránynak megfelelő tantárgyai csak a második évben jelennek meg, ami azzal jár, hogy sokan elhagyják a választott OKJ-s képzést.

Javaslatok:
A fejlesztések irányvonala a mindenkori társadalmi és természeti környezet változásaira való odafigyelést követel. Meg kell tanítani a hallgatókat, hogyan kell felelősségteljesen, globálisan gondolkodva lokálisan cselekedni.

Minden képzésben külön tantárgyként szerepeljen a fenntartható társadalom, annak érdekében, hogy a mai fiatalokban kialakítsuk azt a felelősségérzetet, amelyet saját utódaikkal szemben kell érezniük. Érvényesüljön a "minden mindennel összefügg" szemlélet.

Nemzetgazdaságunk megerősödése érdekében, nagyobb odafigyeléssel kell kezelni azokat az alternatív energiafelhasználási lehetőségeket, amelyekhez megfelelő adottságokkal rendelkezünk. Ehhez új szakképzéseket célszerű létrehozni. Ilyen lehet például az alternatív energiafelhasználással összekötött farmergazdálkodási képzés.

A mélyszegénységben élők súlyos terhet jelentenek az országnak. Ebből a kiutat csak az adhatja meg, ha életmódbeli adottságaikból kiindulva, ahhoz igazítva szervezzük meg számukra azokat a szakképzéseket, amelyek megélhetésüket biztosítani képesek.

A Magyar Mérnökakadémia az általa felvetett javaslatok megvalósításának elősegítése érdekében kész arra, hogy minden segítséget megadjon javaslatainak bevezetéséhez, a hazai szakképzés megújulásához.

 


 

A közelmúltban két állásfoglalást küldött az MMA a Kormány részére. Az egyik a nemzetgazdaság fejlesztése szempontjából meghatározó fő irányokat tartalmazta, a másik a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos tanulmány. Mindkét állásfoglalásra pozitív válaszokat kaptunk az alábbi kormányzati szervektől:

 

A nemzetgazdaság főbb fejlesztési irányainak meghatározására tett javaslat
Elküldve: 2012. márc. 19.
Pozitív válaszokat kaptunk:
Nemzetgazdasági Minisztérium / Nikodémus Antal főosztályvezető Innovációs és K+F Főo.
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Németh Lászlóné miniszter
Vidékfejlesztési Minisztérium / Dr. Maácz Miklós főosztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Min. / Latorcai Csaba h. államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Dr. Fónagy János államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / De. Kerékgyártó János Közlekedési Szolgáltatások Főo.
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Kajdi Ákos főosztályvezető Fejlesztési Koordinációs Főo.

A Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatos összeállítás
Elküldve: 2012. ápr. 18.
Pozitív válaszokat kaptunk:
Nemzetgazdasági Minisztérium / Nikodémus Antal főov. Innovációs és K+F Főosztály
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Kovács Pál Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Németh Lászlóné miniszter
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Kovács Pál államtitkár

 


 

A Debreceni Egyetem, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Mérnökakadémia a természettudományos közoktatás javítására szolgáló javaslata.

Megtekintés.

 


 

Az IFFK-2008. Konferencia ajánlásai

Áttekintve az „Innováció és fenntartható felszíni közlekedés” – 2008. szeptember 3-4-5. Budapest konferencián elhangzottakat, a konferencia résztvevői a következőket ajánlják az érintett minisztériumok és országos hatáskörű szervek figyelmébe. Megtekíntés.

 


 

A közelmúltban az MMA az alábbi - további két fontos, az egész társadalmat közvetlenül érintő témakörben szakértői értekezleteket szervezett:

- Magyarország energia stratégiája

- Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései

témakörökben.

Az elsővel kapcsolatos - konszenzusos AJÁNLÁS-t, a második témakörben pedig a megfogalmazott véleményt MEMORANDUM formájában az illetékes minisztériumhoz, döntéshozó szervezetekhez az MMA eljuttatta. Az illetékesektől érkezett elismerő köszönetet is tartalmazó válaszok a titkárságon megtekinthetők.

Budapesten, 2007. október